
Harjoittelu on taitojen hankkimista käytännöllisen tekemisen kautta. Sen avulla syntyy onnistumisia ja osaamista. Harjoittelu on asioiden kertaamista niin, että suoritus paranee kerta kerralta, jolloin taito ja osaaminen karttuu. Harjoitteleminen on tavoitteellista ja ohjattua, ja se on hyvin kokonaisvaltainen oppimisprosessi.
Miksi pianonsoittoa sitten treenataan? Rakkaus musiikkiin sytyttää halun soittaa soitinta, ja se motivoi harjoitteluun. Myös halu hallita soitinta ja halu osata soittaa kappaleita ajaa harjoittelemaan.
Harjoittelemisen suhteen on tärkeää on muistaa tämä perusperiaate: elämään oppii elämällä, laulamaan oppii laulamalla, juoksemaan oppii juoksemalla ja soittamaan oppii soittamalla. Hyväksi pianistiksi tullaan siis… soittamalla pianoa!
Harjoittelu kannattaa aloittaa siitä, että harjoittelee soittamaan kappaletta ensin kädet erikseen. Tällöin tulee yksi asia helpoksi ja tutuksi, minkä jälkeen voidaan lisätä toinen uusi asia edellä opitun päälle. Kun molemmat kädet hallitaan erikseen, voidaan kappale soittaa molemmilla käsillä yhtaikaa.
On hyvä muistaa harjoitella kappaletta hitaasti. Jos soitat liian nopeasti ja teet jatkuvasti virheitä, tulet samalla harjoitelleeksi virheiden tekemistä ja vahvistat virheellistä soittamista. Väite ”en osaa soittaa tätä kuin nopeasti” sisältää tämän totuuden: jos osaat kappaleen vain nopeasti, et osaa sitä oikeasti lainkaan. Vain hitaasti soittamalla voi edetä nopeasti soittamiseen. Tällöin varmistetaan, että esimerkiksi sointujen jokainen ääni varmasti soi, sormijärjestykset ovat toimivat ja käden asento ergonominen.
Harjoitellessa kannattaa käyttää toistoa eli soittaa kappale useita kertoja uudestaan, jotta opittu jäisi mieleen. Vaikeaa kohtaa kannattaa myös harjoitella erikseen ja toistaa useita kertoja.
Osissa harjoitteleminen on myös tehokasta. Uutta kappaletta ei kannata soittaa mekaanisesti alusta loppuun uudelleen ja uudelleen toivoen, että yksityiskohdat ja erilaiset liikkeet jotenkin itsestään jäisivät mieleen. Yksittäisiä fraaseja, tahteja, tahdinosia ja kappaleen eri osia kannattaa harjoitella erikseen.
Pianonsoittoa kannattaa harjoitella myös säännöllisesti, päivittäin ja riittävän lyhyissä jaksoissa. Harjoittelun säännöllisyys on tärkeää; tällöin syntyy todellista osaamista ja pääomaa. On parempi, että harjoittelu tapahtuu vaikka useita kertoja päivässä, kuin että harjoiteltaisiin monta tuntia kerrallaan vain yhtenä päivänä. Oppiminen on tehokkainta, kun saman kappaleen ongelmakohtiin palataan uudelleen ja uudelleen lyhyin väliajoin. Vaikka harjoitteleminen parantaa keskittymiskykyä, kannattaa opetella uutta asiaa vain noin 20 min kerrallaan. Tämä on maksimiaika uuden asian opettelemiseen.
Pianon ääreen kannattaa palata mahdollisimman pian pianotunnin jälkeen, koska uudet opitut asiat ovat silloin vielä parhaassa muistissa. Tällöin ei tule muistamattomuuden takia opetelleeksi asioita väärillä tavoilla.
Tehokas treeniohjelma voi sisältää esimerkiksi seuraavia asioita:
• tuttuja sormiharjoituksia, jotka sujuvat
• tuttuja kappaleita, jotka sujuvat kaikenlaisissa mielentiloissa
• yksinkertaista improvisointia
• tuttujen kappaleiden tapailua korvakuulolta
• läksyjen treenausta
Kannattaa muistaa, että harjoitus tekee mestarin! Hyväksi harjoittelijaksi kasvetaan, ja harjoittelemistakin voi opetella.
Katso tähän aiheeseen liittyvä video.