Pianoa voi oppia soittamaan monella tavalla.
KORVAKUULOLLA
Helpoin tapa on soittaa korvakuulolta ilman nuotteja. Korvakuulolla soitettaessa tapaillaan tuttuja, helppoja melodioita oikealla kädellä ensin, ja lisätään sitten vähitellen vasemmalle kädelle helppoja säestyssäveliä.
Korvakuulolla soittaminen vaatii keskittymistä ja kärsivällisyyttä; se on yrityksen ja erehdyksen kautta oppimista, jolloin ongelmat ratkaistaan kokeilemalla ja kuuntelemalla erilaisia vaihtoehtoja.
NUOTEISTA
Toinen tapa oppia soittamaan pianoa on nuoteista soittaminen. Nuotinluvun perusasiat ja –käsitteet sisäistetään heti alussa, jolloin lukeminen ja soittaminen helpottuu ja avautuu. Ensin kannattaa opetella lukemaan oikean käden nuotteja G-avaimella niin, että helppojen kappaleiden soittaminen on sujuvaa. Vähitellen siirrytään tutkimaan myös vasemman käden nuotteja F-avaimelta, ja soitetaan jonkin aikaa pelkästään vasemman käden nuotteja. Tämän jälkeen aletaan vähitellen soittamaan molemmilla käsillä yhtaikaa – hitaasti mutta varmasti.
Nuoteista soittaminen vaatii kognitiivista oppimista, jolloin ongelmat ratkaistaan tiedollisen ymmärtämisen kautta.
IMPROVISOIMALLA
Kolmas tapa oppia soittamaan pianoa on improvisointi. Improvisointi liittyy korvakuulolla soittamiseen, ja se on luovaa, omaehtoista soittamista, jolloin ei soiteta tuttuja melodioita korvakuulolla vaan tuotetaan ja keksitään uutta musiikkia omasta päästä. Improvisointi kannattaa aloittaa siitä, että opettelee ensin musiikin teoriasta johonkin sävellajiin liittyvän skaalan eli asteikon (esim. c-duuri asteikko on c:stä c:hen valkoisilla koskettimilla). Tämän jälkeen opetellaan asteikkoon kuuluvat soinnut (esim. c-duuriin kuuluvat soinnut ovat C, Dm, Em, F, G, Am ja Hm-5). Näistä sävellajiin kuuluvista soinnuista voi valita improvisoinnin pohjaksi 3-4 sointua, joita soitetaan vasemmalla kädellä. Oikea käsi improvisoi asteikkoon kuuluvilla sävelillä melodioita. Vähitellen vasemman käden säestystä voi kehittää haastavammaksi ja käyttää vaikeampia sointukulkuja.
Improvisointi vaatii sekä teoriatietojen hallintaa että uskallusta heittäytyä tuottamaan erilaisia uusia melodioita korvaa käyttäen.
MITEN MUSIIKKI RAKENTUU
Pianoa oppii soittamaan, kun opettelee rakennuspalikat, joista musiikki koostuu. Tällöin saa sellaista tietoa ja osaamista, jota pystyy soveltamaan myöhemminkin uusien kappaleiden opiskelussa. Ei kannata opetella vain yksittäisiä kappaleita, jolloin ei osaa soittaa muita kuin juuri näitä kyseisiä kappaleita. Viisautta on hankkia pysyvää pääomaa!
Aluksi kannattaa käydä esim. viidellä soittotunnilla, jolloin saa oikeanlaista evästä ja opastusta pianonsoiton aloittamiseen ja opiskeluun. Tärkeintä on, jos vain suinkin mahdollista, soittaa päivittäin; se on ainoa tapa oppia soittamaan pianoa! Mikä tahansa puuhastelu pianon kanssa kehittää käsiä ja korvaa. Soita siis aina, kun siihen on mahdollisuus!
Katso aiheeseen liittyvä YouTube-video