• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää alatunnisteeseen

Musiikkituotanto Keys

Musiikkituotanto Keys

  • Etusivu
  • Tiina Mattila
  • Blogi
  • Media
  • Yhteystiedot
  • Pianonsoiton perusopetus
  • Verkkokurssit
    • OPI SOITTAMAAN TUNNETUIMMAT JOULULAULUT VERKOSSA!
    • MITEN OPIN SOITTAMAAN PIANOA 1 -verkkokurssi
  • Oma tili

Mistä pianonsoitto kannattaa aloittaa?

12.6.2017

PIANON KOSKETTIMET

Pianonsoitto kannattaa aloittaa pianon koskettimien opettelusta. Yksi sävel on sama kuin yksi kosketin. Keski c:n sijainti kannattaa opetella aivan ensimmäiseksi ja se, mikä valkoisista koskettimista on c.

Koskettimistolla toistuu kahden ja kolmen mustan koskettimien sarjat. Yhden sarjan väliin mahtuu aina seitsemän valkoista kosketinta, joista muodostuvat myös nuottiaakkoset. Näiden seitsemän valkoisen koskettimen nimet täytyy ensin opetella ulkoa, jotta pääset pianonsoitossa alkuun.

Kahden mustan koskettimen vasemmalla puolella oleva valkoinen kosketin on nimeltään c, joka on myös ensimmäinen nuottiaakkonen. C:n vieressä oikealla puolella on d ja sen jälkeen seuraavat valkoiset koskettimet ovat e, f, g, a ja h. Nämä samat sävelet toistuvat seuraavien mustien koskettimien sarjojen yhteydessä samalla tavalla eli h:n jälkeen tulee taas c-sävel, ja siitä edelleen d ja e jne.

Muita valkoisia koskettimia ei siis ole kuin c, d, e, f, g, a, h. Niiden sävelkorkeus vain muuttuu, kun niitä soitetaan ylempää tai alempaa. Kun painat mieleesi nämä seitsemän nuottiaakkosta ja niiden paikat koskettimistolla, olet jo astunut ensimmäisen askeleen pianonsoiton ja musiikin maailmaan! Voit nopeuttaa oppimista ja muistamista teippaamalla koskettimiin nuottien nimet.

Alkuvaiheessa mustien koskettimien nimistä ei kannata välittää; ne tulevat kyllä myöhemmin esiin, joten vapauta itsesi mustien koskettimien nimistä tässä vaiheessa!

SOITA VAIN YHDELLÄ KÄDELLÄ

Aluksi sinun kannattaa soittaa yhdellä kädellä (oikea käsi) helppoja kappaleita korvakuulolta, jotta pääset sisälle suoraan musiikin tekemiseen ja onnistumisen kokemiseen. Viiden sävelen (max.) kappaleet toimivat aloitusvaiheessa hyvin, esim. Satu meni saunaan, Ostakaa makkaraa, Ukko Nooa, Maijan karitsa jne.

Kun yhdellä kädellä soittaminen sujuu kivasti, voit kokeilla samojen kappaleiden soittamista toisellakin kädellä (vasen käsi). Sitten sinun kannattaa kokeilla käsien yhdistämistä eli soittamista molemmilla käsillä samaa melodiaa yhtaikaa. Tämä kehittää koordinaatiota ja sorminäppäryyttä, jota tarvitaan pianonsoitossa. Muista soittaa aluksi samoja biisejä monta kertaa, jotta oppiminen menee lihasmuistiin.

SOITA KORVAKUULOLLA ALUKSI

Keskity ensimmäisten kuukausien aikana soittamaan pianoa korvalla ilman nuotteja, jotta pääset sisälle ns. oikean musiikin tekemiseen. Lisää sitten vähitellen, hitaasti, mutta varmasti nuoteista soittoa korvakuulosoiton rinnalle. Voit aloittaa alkeisvihoista nuoteista soiton. Ei kannatta aloittaa pianonsoittoa teoriasta, koske se on irrallisena melko kuivaa; mitä pikemmin pääset kiinni ”oikeaan musiikkiin”, sen parempi.

HARJOITTELE SÄÄNNÖLLISESTI

Soita päivittäin, lyhyet tuokiotkin vievät sinua eteenpäin. 10-20 min päivässä riittää. Säännöllisten toistojen avulla etenet reippaasti. Kannattaa pelailla pianon kanssa aina kun siihen on mahdollisuus, kokeilla kaikenlaista ja käyttää aikaa soittamiseen. Mikä tahansa tekeminen pianon kanssa kehittää käsiä ja korvaa.

Etsi alkeiskirjoista itsellesi pieniä teknisiä harjoituksia, joiden kautta soittotekniikkasi menee eteenpäin ja jotka auttavat sinua varsinaisten kappaleiden soittamisessa. Voit myös itse keksiä erilaisia motoriikkaa kehittäviä harjoituksia.

MENE PIANOTUNNEILLE

Pianonsoiton aloitusvaiheessa sinun kannattaa mennä myös pianotunneille, jotta pääset hyvään alkuun eikä innostuksesi lopahda kesken. Soittotunnit pitävät yllä motivaatiota eri tavalla kuin itsekseen soittaminen. Voit myös aina kysyä opettajalta, jos jotkut asiat ovat epäselviä. Opettajan kanssa on helpompi käydä läpi alkuvaiheen monia uusia asioita läpi, mm. soittotekniikkaa, sormitukset, käsien asennot, pedaalin käytön jne. Opettajan avulla opit perusasiat oikein, eikä tule virheasentoja. Soittotunneilla myös edetään loogisesti eteenpäin, jolloin haasteen ja palkitsevuuden suhde on kohdillaan.

Näillä keinoilla olet päässyt pianonsoitossa mukavaan alkuun; jatka innolla eteenpäin!

Katso tähän aiheeseen liittyvä YouTube-video.

Kategoria: Blogi

Footer

Musiikkituotanto Keys

Musiikkituotanto Keys          
Tapionkatu 4 B 12
40100 Jyväskylä

Tiina Mattila
puh. 040 5355 881
tiina@musiikkituotantokeys.fi

Maksuehdot

  • Facebook
  • YouTube

© 2022 Musiikkituotanto Keys · Sollertis · Tietosuojaseloste