
HELPPO SOITTAA
Piano on yksi helpoimmista soittimista soittaa, koska äänen tuottamiseen et tarvitse erityisiä motorisia taitoja. Koskettimia on helppo soittaa. Aloituskynnys pianon soittamiseen on siis matalampi kuin monessa muussa soittimessa.
MONIPUOLINEN SOITIN
Soittimena piano on monipuolinen ja kaikille tuttu. Voit soittaa pianolla mitä vain keskiaikaisista sävelmistä uusimpiin hitteihin. Se taipuu kaikkiin musiikin tyylilajeihin kansanmusiikista rockiin ja klassisesta jazziin.
Piano on sekä soolo- että säestyssoitin. Sitä voi soittaa yhdellä sormella, kahdella kädellä tai jopa nelikätisesti jonkun toisen kanssa.
Piano on hyvin monikäyttöinen: pianisti pystyy soittamaan useita nuotteja yhtaikaa, ja sen dynaaminen skaala on valtava.
MUKAVA JA HYÖDYLLINEN HARRASTUS
Pianonsoitto on myös mukava ja hauska harrastus, joka on palkitsevaa, iloa ja mielihyvää tuottavaa. Uusien asioiden oppimisesta ja onnistumisesta saat paljon iloa; uuden oppiminen on ihana tunne ja se kehittää muistiasi. Se innostaa ja kannustaa eteenpäin.
Kun soitat pianoa, pääse sen kautta myös kokemaan iloa musiikista itsestään. Omaksi iloksi soittaminen on tärkeä arvo; kaikista ei tarvitse tulla konserttipianisteja, jotta musiikista voisi nauttia! Itse tehdyn musiikin kuunteleminen tuo nautintoa. Tämän kaiken lisäksi pianonsoittaminen tuo iloa kuulijoillesikin, mikä on hyvä syy harrastaa pianonsoittoa.
Pianonsoitto opettaa sinua käyttämään käsiäsi. Sormet vahvistuvat, motoriikka ja sorminäppäryys kehittyvät, mistä on hyötyä kaikkeen käsillä tekemiseen (esim. käsityöt, puutyöt, askartelu, piirtäminen jne.). Pianisti pystyy myös käyttämään sujuvasti esim. tietokoneen näppäimistöä 10-sormijärjestelmällä.
Soittaminen tuo sinulle myös fyysistä mielihyvää samalla tavalla kuin urheilu ja kuntoilu. Jotkut nauttivat pelkästä sormiharjoitusten soittamisesta ilman taiteellista tai tunteellista näkökulmaa, koska fyysinen suoritus tuo onnistumisen tunteen siitä, että sormet toimivat.
Aktiivinen soittaminen kehittää älykkyyttäsi ja keskittymiskykyäsi. Näitä ominaisuuksia tarvitaan työelämässä monenlaisissa tehtävissä, joten lapsena tai aikuisena aloitettu soittoharrastus ei mene koskaan hukkaan. Musiikin opiskelu kehittää myös matemaattista ja kielellistä ajattelua sekä edesauttaa muiden taitojen oppimista. Soitonopiskelu kehittää ominaisuuksia, joita elämässä tarvitaan uuden kohtaamiseen.
Itsesi kehittäminen liittyykin oleellisesti pianonsoittoon. Se voi olla osa toivottua elämänmuutosta ja sen toteuttamista. Pianonsoitto aktivoi aivoja ja lievittää stressiä. Soittaminen on siis hyvää aivovoimistelua! Haasteet tuovat pirteyttä ja aktiivisuutta elämääsi. Pianonsoitto tutkitusti ehkäiseekin esim. dementoitumista.
Soittoharrastus luo suhteen sinun ja musiikin välille ja kehittää musiikillisen viestinnän ymmärtämistä. Musiikkiharrastus koulii ja kehittää korvaasi ja omien tunteiden ymmärtämistä ja huomioon ottamista. Musiikki herättääkin tunteita ainutlaatuisella tavalla. Musiikki ei ole siis vain kognitiivisia, tiedollisia tai motorisia taitoja, vaan sen ytimessä ovat juuri tunteet ja elämykset. Tunteiden kokeminen tärkeä osa ihmisyyttä, ja tunneilmaisun oppiminen kuuluu ihmisen tasapainoiseen henkiseen kehittymiseen.
Pianonsoitto tarjoaa puitteet siis itseilmaisulle, mikä on sinun oman hyvinvointisi kannalta tärkeää. Pianoa soittaessa joudut miettimään tunteita, niiden ilmaisua ja eläytymistä. Koet, miltä tuntuu soittaa hiljaa tai kovaa, miten ilmaista musiikilla vihaa ja raivoa, yksinäisyyttä, surua, rakkautta tai mitä tahansa tunteita.
Elämä on unelmien toteuttamista, ja musiikki kuuluu elämään. Soittamisesta voi tulla sinulle elämäntapa, joka on vastapainoa työlle ja arjelle.
Katso tähän aiheeseen liittyvä YouTube-video.
Katso tähän aiheeseen liittyvä toinenkin YouTube-video!